fallback

България е на последно място по музикални продажби на глава на населението в ЕС

В същото време страната се нарежда на едно от челните места по процент загуби от музикално пиратство

08:32 | 27.05.16 г. 13

България е на последно място по музикални продажби на глава на населението сред 19 страни членки на Европейския съюз, сочи нов доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Според доклада продажбите на глава на населението в страната през 2014 г. са били около... нула евро.

На първо място по този показател е Великобритания, където продажбите (както в дигитален, така и във физически формат) са възлизали на над 25 евро на човек. Те отчитат сериозен ръст спрямо 2005 г., когато са били под 15 евро.

Според доклада музикалните продажби на глава на населението в 19-те страни от ЕС са спаднали с една трета за девет години – от 12 евро през 2005 г. до 8 евро през 2014 г.

Макар че България е на последно място и от гледна точка на размера на загубите от продажба на музика – 74 хил. евро, ако разгледаме пропуснатите ползи в процентно отношение спрямо общите продажби страната се нарежда на 5-то място със 7%.

За сравнение, средният процент на загубите от пиратство за Европа е 5,2%, като най-нисък е в Унгария – едва 3,5%. Най-висок пък е процентът в Испания – 8,2%. Като размер на сумата Великобритания води в класацията със загуби за 48 млн. евро. Според изчисленията общо страните са изгубили 336 млн. евро заради музикално пиратство.

От тази сума 170 млн. евро са от продажба на музика, а останалата е от свързани загуби, например стоки или услуги от доставчици. Тъй като музикалното пиратство е незаконно, то естествено няма как да се облага с данъци, което означава, че държавните приходи също понасят удар от около 63 млн. евро.

В случай че финансовите данни са твърде абстрактни, за да предизвикат вина, EUIPO разглежда и влиянието на пиратството върху заетостта. Според доклада през 2014 г. около 2155 работни места за били загубени заради пиратството. Авторите на доклада отбелязват, че проектът „се опитва да хвърли светлина върху феномен, който в същността си не може директно да се наблюдава“.

Имайки предвид факта, че EUIPO има голям опит с оценките на ефектите от фалшифицирането обаче, пише Quartz, може да имамe доверие в разкритията – макар че те си противоречат с други твърдения, че пиратството всъщност е добро за музикалния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
fallback